martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Kao kupac vaših proizvoda za dva psa pasmine Golden Retriever želio bih Vam postaviti jedno pitanje odnosno zamoliti za preporuku o izboru vrste hrane: Naime, jedan od mojih pasa (5 godina star) imao je problema sa kamencima u mjehuru koji su bili analizirani i utvrđeno je da se radi o Struvitima. Kako su isti primjećeni dosta rano, poduzete su odgovarajuće mjere prehrane odnosno pas je bio na veterinarskoj dijeti namjenjenoj za tu vrstu kamenaca. Ta vrsta dijete preporučena je u razdoblju korištenja do 6 mjeseci i nije preporučena kao hrana za stalno korištenje.  Ono što bih ja želio upitati jest preporuka za hranu koju može dalje konzumirati i koja prije svega osigurava niži PH mokraće. Naime, struvitni kamenci se stvaraju u lužnatijoj mokraći zbog nakupljanja određenih tipova minerala. Analizom mokraće u vrijeme nastalog problema upravo se i pokazalo da je ista bila lužnatija (oko 7 PH) a prelaskom na veterinarsku dijetu postala je kiselija (oko 5.5PH). Srećom, struviti se u takvom mediju dosta lako otapaju. Mene zanima, koju hranu dalje koristiti kako bi mokraća i dalje bila kiselija. Pritom napominjem da sam skloniji korištenju kvalitetnije hrane, po mogućnosti grain free, a ukoliko smatrate da grain free nije dobra za ovaj problem, molim da me u to uputite.

Znajući da je meso kao takvo sastavni i važni dio prehrane pasa, začuđuje me da hrana tog tipa već po sebi ne teži zakiseljavanju mokraće. Ne znam da li to vrijedi i za hranu sa ribljim prerađevinama tj. da li možda riblje prerađevine tendencijalno zalužuju mokraću? Uglavnom, molim za Vaš savjet po pitanju proizvoda koje nudite u svom asortimanu a koji bi mogli biti prikladni za navedeni problem.

Zahvaljujem i lijepo pozdravljam, Sean

O: Zahvaljujem na ukazanom povjerenju. Vaše pitanje je vrlo interesantno, ali i teško. Kada bismo mogli sa sigurnošću dati upute za daljnju ishranu pojedinog ljubimca, veliki zdravstveni problem milijuna kućnih ljubimaca bili bi riješeni...

Gdje je problem nastajanja odnosno uzrok mokraćnog pijeska ili kamenca?

Velikim dijelom u spolu, naime kod pasa, u 85% slučajeva su u pitanju ženke radi većeg rizika od infekcije mokraćnih puteva. Također, rizik je veći u oba spola kod sterilizacije i kastracije, uglavnom uslijed preobilnog hranjenje i manje aktivnosti; zatim, u mnogim slučajevima je to i nemar vlasnika (mali unos vode, premalo šetanja i aktivnosti tokom dana ), sklonost određenih pasmina oboljenju, hrana prebogata bjelančevinama (razgradnjom ili metabolizmom ogromnih količina mesa stvara se idelana hrana za bakterije prisutne u mokraćnom sustavu, razgrađuje se urea i stvara se podloga za formiranje upravo struvita koji su dijagnosticirani kod Vašeg ljubimca); određene bolesti poput renalne tubularne acidoze, hipoksemija, duga upotreba diuretika ili antacida; ekstremno i produženo smanjenje uzročnika struvita može izazvati povećano stvaranje drugih vrsta urolita ili mokraćnog pijeska (kalcij oksalati),...

Preporuka vlasnicima koji imaju ljubimce s problemom donjih mokraćnih puteva je da redovito ljubimca vode na pregled, odnosno da u dogovoru s veterinarom koji vodi liječenje odnesu samo mokraću psa na analizu (sedimentacija urina) koja će vrlo brzo i lako upozoriti na moguće ponovljeno stvaranje pijeska ili kamenca (prisutnost eritrocita, epitelnih stanica, bakterija). Također, ovim malim pregledom veterinar dobija uvid u prisutnost eventualne infekcije mokraćovoda, odmah započinje terapiju s ciljanim antibiotikom i sprječava daljnju formaciju kamenaca ili pijeska. Poželjno je kontrolirati urin svaka tri mjeseca na početku bolesti, pratiti kako pas vrži malu nuždu (obratiti pažnju na to je li to učestalo, napinje se, dugo traje, mokraća je u ovakvim slučajevima više želatinoznog izgleda), držati se propisane dijete od strane Vašeg veterinara.

Naravno, prve godine liječenja ovog problema uputno je ljubimcu osigurati gotovu vetrinarsku dijetu kao što je Hill's (s/d ili c/d u suhom obliku) i Royal Canin (program Urinary). Prilikom nastajanja i daljnjeg razvijanja navedenog oboljenja, koji vlasnik a i veterinar ne mora i ne može predvidjeti ili dijagnosticirati, postoji "tihi okidač". Kada su nama vidljivi simptomi, razvila se inetrsticijska upala stijenki mokraćnog mjehura, što je vrlo dobra podloga za bakterije prisutne u urinu, ubrzo (mnogo brže nego u prvom stadiju) razviju se uroliti ili pijesak. Pas koji jednom oboli od navedenog problema, nažalost, cijeli život je sklon ovom oboljenju, stoga smatram da je uputno držati uro-dijetu najmanje godinu dana. U organizmu pasa (pa i čovjeka) samo se jetra odnosno jetrene stanice obnavljaju u periodu od šest mjeseci, te smatram iz navedene činjenice da terapija u ovakvim slučajevima mora trajati i do godine dane pa i dalje.

Ako vlasnik želi nešto promijeniti u ishrani, u dogovoru sa svojim veterinarom može koristi "običnu" hranu uz dodatke koji u skladu s dijagnozom osiguravaju, u ovom slučaju, kiseli urin – primjerice preparate poput Uro-Pet paste. Bitno je da odabrana hrana nema previše bjelančevina i masti, a takva kombinacija je idealno zastupljena u superpremium hrani za starije pse velikih pasmina poput Vašeg, koji nakon navršene pete godine ionako ulaze u „senior“ kategoriju. Izbor je vrlo velik – od Hill'sa, Royal Canina, Eukanube, ProPlana, Brit Care hrane... Ujedno, preporuka veterinara je da se kod ovakvih oboljenja koristi što više i mokra hrana (od kuhanog mesa do konzervi) radi unosa tekućine i boljeg izmokravanja prisutnog pijeska i manjih kamenaca.

O ovoj temi pisali su i moji kolege, pod naslovima:

Mokraćni kamenci u pasa

Obstrukcija urinarnog trakta i mokraćni kamenci u psa

OZNAKE: